Valg af den rigtige propel

Dine valg af indenbords eller påhængsmotorpropeller til din båd vil have en stærk indflydelse på, hvordan håndværket fungerer. Størrelsen, formen og materialerne, der bruges i propellen, bestemmer din båds øverste endehastighed, motorens omdrejningstalgrænse, accelerationshastighed og vibrationsgrad, du oplever. De fleste bådproducenter og bådforhandlere har parret båden og propellen for at opnå god ydeevne. Du kan dog foretage ændringer for at passe til den type sejlads, du foretrækker. Du accepterer muligvis lidt mere vibrationer for bedre acceleration eller hastighed, for eksempel.

Et af de valg, du kan træffe, handler om det metal, som stiften er lavet af. De fleste er enten aluminium eller rustfrit stål. Begge er selvfølgelig korrosionsbestandige. Jo større stivhed rustfrit stål giver bedre acceleration, men øger også vibrationsgraden. Rustfrit stål vil være mere holdbart end aluminium, men det er dyrere.

Et andet valg, der skal træffes, er antallet af knive. Jo færre blade på propellen, jo større effektivitet og mindre træk, og derfor større hastighed. Desværre betyder færre knive større vibrationer og mindre komfort. For at træffe valget foretages der et kompromis for at få den tur, du leder efter.

For mere information om emnet kan følgende links være nyttige

https://www.crowleymarine.com/d/tech_article/choosing-the-correct-boat-propeller

Choosing the right propeller for your boat

Skriv et svar